Vegan dekbedden van Tencel (met korting op alles van Yumeko!)

06:35

 Diervrij slapen zónder te zweten onder een polyester dekbedje? Gelukkig kan het. En het is nog duurzaam ook. Wanneer je kiest voor een dekbed van Tencel bespaar je niet alleen dierenleed, maar ook enorm veel water en CO2. Zelf uitproberen? Onderaan het artikel vind je een kortingscode voor (bijna) het hele assortiment van Yumeko! 

Een vegan dekbed zonder plastic

Onlangs kregen we via Instagram de vraag of er ook plasticvrije dekbedden zijn die plantaardig (vegan) zijn. En yes, ze bestaan. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een dekbed van (biologisch) katoen, kapok of Lyocell (van het merk Tencel). Lyocell wordt gemaakt van houtvezels, gewonnen uit onder andere de eucalyptusboom. Het materiaal is duurzaam wanneer er gebruik gemaakt wordt van FSC en PEFC gecertificeerde houtsoorten en de bomen niet op monoplantages staan. 

Foto: Tencel dekbed van Yumeko. © Yumeko


Tencel versus lyocell: hier moet je op letten

Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over de verschillen tussen lyocell en Tencel. Mocht je die nog niet gelezen hebben, neem dan zeker even een kijkje want het is handig om te weten of je écht een duurzame keuze maakt of niet. Wanneer je Tencel (dat is de merknaam voor lyocell van het Oostenrijkse merk Lenzing) kiest komen de houtvezels uit duurzaam beheerde hebeplantingsprojecten in Zuid-Afrika en duurzame Europese bossen. De eucalyptus die hier voor gebruik wordt groeit op grond die niet geschikt is voor landbouw en neemt dus geen onnodig land in gebruik. Ook bij een dekbed kun je kijken of jouw eucalyptus verantwoord is of niet. Yumeko, waar we al vaker over schreven, heeft bijvoorbeeld dekbedden van gecertificeerd Tencel. 

Slapen onder een dekbed van Tencel versus katoen

Twijfel je nog tussen een plantaardig dekbed van Tencel of juist katoen? Laten we even de verschillen onder de loep nemen. Eucalyptus groeit sneller dan katoen en heeft geen irrigatie of pesticiden nodig. Zeker in vergelijking met gangbaar (dus niet biologisch) katoen scheelt dit enorm veel water. Bij de productie van Tencel is zo'n 10 tot 20 keer minder water nodig. Het water voor Tencel wordt gebruikt in een closed-loop systeem: 99,6% van het water kan worden hergebruikt. 

Ook qua slaapcomfort kun je rekening houden met bepaalde punten. Zo is Tencel wat ademender en vochtregulerend; fijn in de zomer. Volgens Yumeko kan Tencel wel 50% meer vocht opnemen dan katoen. 

Foto: © Yumeko


Dekbed van Tencel versus synthetisch dekbed

Ook is het handig om even te vergelijken tussen een Tencel en synthetisch (bijv. polyester) dekbed. Naast de vochtopname (in synthetische stoffen ga je veel sneller zweten) is de kans op bacteriën bij een Tencel dekbed ook aanzienlijk kleiner. Onderzoek van Lenzing toonde aan dat de bacteriegroei op de Tencel-vezel 2000 keer langzamer gaat dan op synthetische stoffen. Wanneer je een huisstofmijtallergie hebt is dit dus ook zeker een punt om te overwegen. 

Korting op producten van Yumeko

Enthousiast geworden? Van Yumeko mogen wij een kortingscode aanbieden (op de hele collectie, dus niet alleen dekbedden!) van 10%. Gebruik code 'ZEROWASTE10%' bij het afrekenen. De code is geldig op alles behalve matrassen, bundles, sale etc. De kortingscode is geldig voor NL en BE en loopt tot 12 augustus 2021. Don't miss out :) 


Liefs, 

Nicky & Jessie

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je via onze link koopt. Jij betaalt nooit extra. 


You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook