Er wordt 7,2 miljard euro geïnvesteerd in chemische recycling (maar wat is dat precies?)
13:25
Europese kunststofproducenten willen 7,2 miljard euro investeren in chemische recycling. Dat is een nieuwe manier van recyclen, anders dan de huidige 'mechanische recycling'. Het grote verschil tussen chemische en mechanische recycling is de manier van het verwerken van het afval. Bij mechanische recycling worden diverse verpakkingen gesorteerd en door de shredder gehaald. Bij chemische recycling zorgt een chemische reactie voor het omvormen van de verpakkingen tot een 'nieuwe grondstof'.
Chemische recycling: een korte uitleg
Eerder schreven we al uitgebreid over chemische recycling. De Universiteit van Wageningen definieert het als volgt: "Bij chemische recycling breken we polymeren geheel of gedeeltelijk af tot de oorspronkelijke bouwstenen, of lossen we ze op. Het doel van deze aanpak is dat afvalstromen die niet of moeilijk mechanisch te scheiden zijn toch uit elkaar gehaald en opnieuw benut kunnen worden". Hierbij moet je denken aan meerlaagse verpakkingen of hele specifieke typen plastics. Dit 'oplossen' gebeurt uiteraard met chemicaliën, ook wel 'compatibilizers' genoemd.
Het streven is volgens het Afvalfonds Verpakkingen, dat chemische recycling als goede ontwikkeling ziet, een circulaire economie, ook voor verpakkingen. "Voor glas, papier en metaal zijn we daar al dichtbij. Voor plastic verpakkingen is dat een stuk lastiger en moet er nog veel gebeuren om in 2050 circulair te zijn. Niet alleen moeten veel plastic verpakkingen nog beter recyclebaar worden, ook ontwikkelt de techniek van sortering en recycling zich nog steeds. De kwaliteit en stabiliteit van de gerecyclede plastic verpakkingen wordt steeds beter, waardoor het ook voor steeds meer producten en verpakkingen gebruikt kan worden".
Nieuwe afdeling voor chemische recycling
Het Afvalfonds zet een business development afdeling op om innovatie en technologische ontwikkeling, daar waar die ons helpen onze doelstellingen te bereiken, te stimuleren en ondersteunen. En de industrie investeert dus gezamenlijk 7,2 miljard (!) euro in deze technieken."Chemische recycling is één van die technologieën die we daarbij bekijken. Chemische recycling kan ons helpen, bijvoorbeeld om moeilijk of niet te recyclen verpakkingen te verwerken. Het is daarom een waardevolle aanvulling op de nu gangbare recycling van plastic. Ook is de grondstof die chemische recycling oplevert naar verwachting makkelijker te gebruiken voor voedselverpakkingen. Aan het toepassen van gerecycled materiaal in voedselverpakkingen worden namelijk strenge wettelijke voedselveiligheidseisen gesteld".
In de toekomst moeten steeds meer verpakkingen gerecycled worden omdat de wettelijke recycledoelstellingen worden verhoogd. Daarom is het essentieel dat we verpakkingen die chemisch worden gerecycled mee kunnen tellen als recycling.
In de toekomst moeten steeds meer verpakkingen gerecycled worden omdat de wettelijke recycledoelstellingen worden verhoogd. Daarom is het essentieel dat we verpakkingen die chemisch worden gerecycled mee kunnen tellen als recycling.
Waarom chemisch recyclen?
De grootste vraagtekens die je bij deze ontwikkelingen moet zetten is 'is het wel nodig'? Chemisch recyclen is kosten- en energie-intensief en niet heel natuurlijk (plastics zijn dat natuurlijk ook niet).Nu worden er dure methodes en technieken opgezet om lastige verpakkingen te
Daarom is het eigenlijk beter om te voorkomen dat producten slecht recyclebaar zijn (en dus chemisch moeten worden gerecycled) i.p.v. de technieken om het recyclen toch mogelijk te maken te stimuleren. Ook het Afvalfonds is het daar (zogenaamd) mee eens: "Wij blijven inzetten op design for recycling (beter recyclebare verpakkingen) en innovatie van mechanische recycling. We zien chemische recycling van verpakkingen als kers op de taart voor wat er dan nog overblijft aan niet te recyclen verpakkingen".
0 reacties