Ik probeerde de Fairphone 4 uit - review duurzame telefoon

13:16



De Fairphone 4 is een modulaire duurzame telefoon. Hij is supergoed (door jezelf!) te repareren, wordt geleverd met 5 jaar garantie en bestaat uit eerlijke en gerecyclede materialen. What's not to like! Maar... Hoe is de Fairphone 4 in de praktijk? Ik testte de Fairphone 4 voor je uit, zodat jij een duurzame, weloverwogen keuze kunt maken voor een duurzame telefoon. 

Fairphone 4: de nieuwste Fairphone

Voor een superleuke samenwerking met Fairphone, waarbij ik 1 dag gebeld kon worden op een geleende Fairphone 4, had ik toegang tot dé nieuwe duurzame telefoon. Dat ging ik natuurlijk niet zomaar aan me voorbij laten gaan. Wij hebben jaren plezier gehad van onze Fairphone 2. Maar voordat je meteen een Fairphone in je online winkelmandje gooit, is het natuurlijk wel goed om even stil te staan bij de belangrijkste vraag: heb ik hem nodig? 

De duurzaamste telefoon is de telefoon die je lang gebruikt. Jaarlijks worden er 1.4 miljard (!) telefoons verkocht die gemiddeld 2 tot 3 jaar meegaan. En gemiddeld wordt maar 15% van de telefoons gerecycled. Dus is jouw huidige telefoon eigenlijk nog prima? Dan zou ik nog niet overstappen. Ben je op zoek naar een duurzame telefoon omdat je oude telefoon écht op is, dan is de Fairphone 4 misschien iets voor jou. 



Wat is er duurzaam aan de Fairphone 4?

Waarom ís die Fairphone 4 eigenlijk duurzaam? Fairphone is eigenlijk het enige merk in de elektronicawereld met een ethisch en sociaal tintje. Ze zijn niet voor niets B corp gecertificeerd. Waar andere merken volop gebruik maken van conflictmineralen en grondstoffen (waar o.a. kinderarbeid achter verborgen zit), wil Fairphone de keten veranderen. 

Zij werken met een 'theory of change' met 3 uitgangspunten (bewustwording, voorbeeld geven, industrie meekrijgen) en hebben 4 impact areas gedefinieerd: 
  1. Fair Mining - het duurzaam verkrijgen van grondstoffen zoals kobalt, goud en zilver.
  2. Workers' Welfare - eerlijke omstandigheden voor de mensen die jouw telefoon maken
  3. Longevity - telefoons maken die zo lang mogelijk mee gaan
  4. Recycling - zorgen dat telefoons niet op de vuilnisbelt belanden door te ontwerpen met recycling in het achterhoofd. 
Ze willen met hun eigen telefoon laten zien dat elektronica ook duurzamer kan, en hiermee de industrie motiveren om verantwoordelijker te handelen. Fairphone ontwerpt, produceert en verkoopt smartphones om de toeleveringsketen achter onze producten bloot te leggen. Die keten is súper ontransparant en bestaat uit wel duizenden schakels (kleine toeleveranciers, grondstoffenmijnen, onderaannemers etc.).  




Refuse, reuse, repair!

Wat uniek is aan de Fairphone is dat je zélf onderdelen kunt vervangen. Het is een modulaire telefoon. Is je camera stuk? Dan koop je voor 80 euro een nieuwe, die je zelf in tien minuten kunt vervangen. Ook kun je bijvoorbeeld een nieuwe accu in je telefoon zetten als die is versleten. Bovendien krijg je van Fairphone 5 jaar (!) garantie op de onderdelen én software support. Dat is echt heel veel in telefoonland. Door modulair te ontwerpen spaar je grondstoffen en uitstoot en optimaliseer je recycling. Repair

Ik vind het ook leuk dat je bij een nieuwe Fairphone niet standaard een accu en oplaadkabeltje krijgt. Die werkt namelijk via USB-C (je kunt snelladen met de Fairphone), en dat is typisch zo'n kabeltje dat iedereen al in huis heeft. De reden? Fairphone wil verspilling van elektronica tegengaan en dus niet nóg een kabeltje produceren. Refuse




Daarnaast maakt Fairphone waar mogelijk gebruik van duurzame materialen. Zo zijn ze de eerste smartphonefabrikant die gecertificeerd Fairtrade goud gebruikt. In de Fairphone 4 vind je bijvoorbeeld post-consumer gerecycled plastic. Dat klinkt als iets 'makkelijks', maar is in de praktijk nog best lastig te verwerken in een telefoon. Het moet namelijk wel van goede kwaliteit zijn. Ook weer zo'n dingetje waarin Fairphone het anders doet dan de elektronicagiganten. Reuse!



Hoe goed is de kwaliteit van een Fairphone 4?

Natuurlijk wil je dat een telefoon lang mee gaat, dus moet 'ie ook een beetje goed zijn. Hoewel je een Fairphone 4 niet kunt vergelijken met de allernieuwste iPhone, heeft de Fairphone voor dagelijks gebruik al best wat goede specificaties. Zo draait de Fairphone 4 op Android 11, heb je een grote opslag (128 GB of 256 GB) en werkgeheugen (6 GB of 8GB) en  heb je 2 camera's aan de achterkant; een normale- en groothoeklens (allebei 48 megapixels). 

Voor de technici onder ons: het scherm is een 6.3 inch Full HD+ Corning Gorilla Glass 5 0.7 mm volledig gelamineerd LCD-scherm en de processor is Qualcomm Snapdragon 750G 5G. De accu is 3905 mAh. 




De belangrijkste aspecten van de Fairphone 4 op een rij 

  • De Fairphone 4 maakt gebruik van gecertificeerd Fairtrade goud en andere duurzame grondstoffen (70% fair content). 
  • De Fairphone 4 is zo ontworpen dat hij gerepareerd én gerecycled kan worden.
  • De Fairphone 4 is electronic waste neutral. Voor iedere verkochte telefoon wordt ook een telefoon gerecycled. 
  • De Fairphone 4 heeft de hoogste repareerbaarheidsscore in de markt
  • Met het kopen van een Fairphone 4 weet je dat de werkomstandigheden van degene die jouw telefoon heeft gemaakt goed zijn
  • De Fairphone 4 is Blauer Engel en TCO gecertificeerd. Dit zijn duurzaamheidscertificaten. 
  • De Fairphone 4 heeft 2 camera's, waarvan 1 groothoeklens. De camera's zijn prima voor 'normaal gebruik'. 
  • De Fairphone 4 is vrij groot en iets zwaarder dan je gewend bent. Dit komt door de repareerbaarheid. 
  • De achterkant is gemaakt van 100% gerecycled plastic. 
  • De Fairphone 4 is gewoon een snelle smartphone, maar niet vergelijkbaar met een superdeluxe nieuwe iPhone 

De cameratest: hoe goed is de camera van een Fairphone 4?

Misschien wel de meest gestelde vraag over onze Fairphone 2 en vast ook iets wat je wilt weten over de Fairphone 4: hoe goed is de camera? Ik heb zelf geen ervaring met een luxe iPhone, alleen met een Samsung Galaxy S8 en een One+ 8. Ik heb dezelfde foto's gemaakt met de One+ 8 en de Fairphone 4 zodat je een beetje kunt vergelijken. Allebei op de 'gewone' fotostand zonder filter of iets dergelijks. 





En ik heb ook buiten wat foto's gemaakt met de Fairphone. Met tegenlicht (zon), groothoeklens en de normale stand. Fairphone heeft ook een aantal ingebouwde filters die je kunt gebruiken, om een vintage look of warmere uitstraling te krijgen. Als je een super high tech fotocamera wilt kun je volgens mij beter een spiegelreflex aanschaffen. Met een telefoon - en dus ook deze telefoon - krijg je 'normale' resultaten. Niet slecht en ook niet geweldig (of ik ben gewoon een superslechte fotografe haha). 





En nog 2 foto's met slecht licht


De gebruikerstest

Om de telefoon écht goed te testen besloot ik mijn Whatsapp en Instagram erop te zetten. Ja, guilty, dat zijn mijn meest gebruikte apps. Daarom nam ik hem overal mee naar toe en gebruikte ik hem intensiever. Ik dacht dat ik heel erg moest wennen aan het formaat (je steekt m niet in elke zak), maar dat viel heel erg mee. Sterker nog, ik vind mijn oude Samsung nu héél klein overkomen! Het beeldscherm is ook echt een upgrade ten opzichte van mijn andere telefoon. Doordat ik een (prototype) hoesje om de telefoon heb, was de vingerafdruklezer wat moeilijker te bedienen. 

Met bellen had ik nog wel wat probleempjes. Ik probeerde via een verlengstukje met draadoortjes te bellen (er zit geen jackplug in maar dit gaat dan via USB-C) maar dat werkte niet zo lekker. Op de speaker galmde het ook wat meer dan normaal kreeg ik als feedback. Maar met bluetooth oordopjes of door de telefoon aan je oor te houden kun je gewoon een goed telefoongesprek voeren. 

De batterij viel me ook alles mee. Ik kon er echt meer dan een dag mee doen. Iets wat met mijn oude telefoon niet (meer) mogelijk is. De camera is prima voor snapshots van mijn katten of het opnemen van stories. Ik ben dus eigenlijk héél snel héél verslingerd geraakt aan de telefoon! 

Wat kost een Fairphone 4?

En ten slotte natuurlijk nog even het prijskaartje. De Fairphone 4 is uiteraard duurder dan de Fairphone 3+ (2019), omdat hij 5G ready en nieuwer is. De Fairphone 4 is er in twee uitvoeringen. De variant met 6GB RAM en 128 GB geheugen is 579 euro en de variant met 8GB RAM en 256 GB geheugen kost 649 euro. 

Dit is duurder dan andere telefoons die je met dezelfde technische specs kunt vinden. Het prijsverschil zit vooral in de schaal. Fairphone is nog een relatief klein bedrijf (ong. 100 medewerkers) en koopt relatief kleine aantallen in (er zijn zo'n 300.000 toestellen verkocht). Daarom krijgen zij nog niet de bulkkortingen die grote partijen krijgen. Hoe meer mensen op een Fairphone overstappen, hoe makkelijker dit gaat worden. Jij kunt hierin dus een voorloper zijn! Ook betaalt Fairphone eerlijke prijzen aan iedereen in de keten en zijn de werknemers verzekerd van een leefbaar loon. Ook wel fijn idee, vind ik zelf. 

Mocht je nog vragen hebben, laat het dan gerust weten of neem contact op met de supervriendelijke Fairphone Helpdesk! 

Liefs,
Nicky & Jessie





You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook