De impact van spijkerstof: bye bye dirty denim

07:30

 

We schreven eerder al over materialen als Tencel en linnen, maar willen je nu graag alles leren over spijkerstof. Ofwel: denim. Want aan deze stof kleven heel veel nare feiten op het gebied van zowel milieu als ethiek. Hoe ethisch is denim? En waarom is denim van Armedangels een uitzondering op de regel? Onderaan het artikel vind je ook nog een kortingscode, zodat je zelf kunt ervaren hoe fijn duurzame denim is. 

Wat is spijkerstof

Waar wordt jouw spijkerbroek eigenlijk van gemaakt? Denim is vaak een mix van katoen met bijvoorbeeld elastaan (voor stretch) of andere stoffen. Maar de hoofdstof is echt katoen. Door een speciale weefmethode, waarbij de vezels dicht op elkaar geweven worden in een diagonaal patroon. Over de lengte wordt meestal een blauwe draad gebruikt en over de breedte een witte draad. Zo krijg je de typische spijkerstof. Doordat het indigo, de kleur die gebruikt wordt om de draad blauw te maken, alleen op de draad gebruikt wordt (en dus niet in de hele stof) kan de spijkerstof een beetje vervagen of slijten. Tegenwoordig wordt dit ook vaak al in de fabriek gedaan om een unieke look te creëren. Daarover later meer. 

De historie van denim

Laten we héél even het diepe induiken. Want wat veel mensen niet weten is dat denim eigenlijk nooit als fashion item is ontstaan. Denim is 'geboren' in Frankrijk maar groot geworden in Amerika. Er gaat zelfs een verhaal dat de zeilen van het schip van Columbus van denimstof waren gemaakt (aldus het boek van C. Mckinley). In de jaren 1800 kreeg de stof vooral in Amerika gigantische bekendheid, door de kleding van Levi Strauss. 



Spijkerstof en slavernij

Maar wat veel mensen niet weten is dat spijkerstof eigenlijk bijna onlosmakelijk is verbonden met slavernij. Zowel vroeger als nu. Al in het begin van de katoenteelt (spijkerstof bestaat vooral uit katoen, remember?) was er ontzettend veel slavernij op de katoenplantages. Maar ook indigo, een kleurstof uit een plant die door middel van een intensief bewerkingsproces verkregen wordt, is gelinkt aan slavernij. Indigo was ontzettend begeerd en werd zelfs gebruikt als betaalmiddel voor de handel in tot slaaf gemaakte mensen. 

En eigenlijk gaat de link nog verder: oorspronkelijk werd spijkerstof vooral gedragen door arbeiders en veldwerkers, waaronder ook tot slaaf gemaakte mensen. Pas veel later, toen denim gedragen werd door bekende acteurs in Hollywoodfilms werd de stof ook gedragen door anderen. In de jaren 60 was het dragen van spijkerstof voor activisten zelfs een manier om aandacht te vragen voor de apartheid en racisme. Ook in onze huidige maatschappij is spijkerstof niet zomaar vrij van slavernij. Miljoenen mensen werken vandaag nog onder slechte omstandigheden in de denim industrie. Vaak moeten zij voor een hongerloon uren in contact staan met chemicaliën en giftige stoffen. 




Milieu-impact van spijkerstof

Natuurlijk is dat niet de enige impact die met jouw spijkerbroek verbonden is. Tijdens het produceren van denim wordt bijvoorbeeld heel veel water gebruikt. Tot wel 7000 liter per spijkerbroek! Dat is een bizar hoog getal; zeker als je bedenkt dat 10% van de wereldbevolking geen toegang heeft tot schoon water... En precies in de landen waar weinig schoon (drink)water is vindt de meeste productie plaats. 

Ook worden er veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, tijdens het verbouwen van het katoen. Wereldwijd is de katoenindustrie verantwoordelijk voor 16% van alle insecticiden en 7% van alle herbiciden. Dit is niet alleen slecht voor de bodem (die raakt uitgeput), maar ook voor de gezondheid van de katoenboeren die het gewas verbouwen. 

Daarnaast worden veel spijkerbroeken ook gezandstraald. Dit is een proces dat super schadelijk is voor de gezondheid, omdat de kleine zanddeeltjes zich snel kunnen ophopen in de longen. En het kleurtje van je spijkerbroek? Daar worden ook (te) veel chemische middeltjes voor gebruikt. Denk aan chemische chloor om je spijkerbroek te bleken. 

Duurzame denim 

De duurzaamste denim is degene die je al in de kast hebt hangen. Want zoals met alle kleding geldt; wat je het vaakst draagt is het duurzaamst. Wereldwijd worden jaarlijks meer dan 2 miljard spijkerbroeken geproduceerd! 

Ben je toch op zoek naar een nieuwe broek? Kies dan voor een exemplaar van een duurzaam merk. We nemen Armedangels in dit artikel als uitgangspunt. Zij zijn al 15 jaar bezig om de mode-industrie te verduurzamen. En met succes. In de afgelopen jaren heeft Armedangels al 661 ton traceerbaar biologisch katoen gebruikt. Zij kiezen voor stoffen die geen schadelijke chemicaliën gebruiken. Dat betekent geen uitgeputte grond of vervuilde lucht. Ook hebben ze een control chemical management system waardoor de afvalwaterstromen de omgeving niet vervuilen. 



Dirty denim, só 20th century

En eigenlijk is dat helemaal niet zo gek. Want met alle toffe innovaties (of unnovaties in sommige gevallen) kun je prima minder impact maken. Armedangels gebruikt geen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen, gewasbeschermers of giftige bleek. 

Dit maakt de denim van Armedangels duurzaam:
  • 0% gevaarlijke meststoffen - en ook geen genetisch gemodificeerde zaden  
  • 0% synthetische pesticiden - en ook geen enorm waterverbruik
  • 0% giftige zware metalen - geen grondwatervervuiling van het verf- en wasproces.
  • 0% giftig chloor - in plaats daarvan worden laser en ozone-technieken gebruikt om de stof te bleken
  • 0% oneerlijke arbeid - maar eerlijke werkomstandigheden en lonen

Van innovatie naar unnovatie

Soms zijn de oplossingen dichterbij dan je denkt. Voor de nieuwste collectie heeft Armedangels bijvoorbeeld gebruik gemaakt van oude technieken. Vroeger waren alle spijkerstoffen 'rauw'. Dus zonder gebleekte strepen of bijzondere wassing. In de DetoxDenim RÅ collectie wordt daarom helemáál geen gebruik gemaakt van een wassing. Door je spijkerbroek (of een ander item uit de RÅ collectie) minstens 6 maanden te dragen zonder wassen kun je jouw eigen stempel toevoegen aan het design. 

Korting op duurzame denim

Ben je nieuwsgierig geworden naar de collectie en toe aan een nieuwe spijkerbroek, spijkerjas of bijvoorbeeld een spijkerstofjurkje? Wij mogen 15% korting aanbieden op alle producten van Armedangels. Gebruik code HETZEROWASTE_15 bij het afrekenen. 







Bronnenlijst:
Mckinley, C. E. (2012). Indigo: In search of the color that seduced the world. New York: Bloomsbury.
De historie van indigo en slavernij: https://thenewfashioninitiative.org/the-untold-history-slavery-blue-jeans/
Verkrijgen van Indigo kleur: https://www.bluerootsofficial.nl/indigofera/ 
Afrikaanse slavernij en indigo https://www.nps.gov/ethnography/aah/aaheritage/lowcountryd.htm 
Spijkerbroekenproductie https://goodonyou.eco/material-guide-ethical-denim/ 
Bestrijdingsmiddelen in spijkerstof https://organiccotton.org/oc/Cotton-general/Impact-of-cotton/Risk-of-cotton-farming.php 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook