Hoe (on)duurzaam zijn avocado's?

07:13



Of het nu op een hip sneetje toast zit of in je smoothie: de avocado is eigenlijk niet meer weg te denken uit ons eetpatroon. Maar hoe duurzaam zijn avocado’s? Wij gingen op zoek naar de (verborgen) impact van avocado’s.

Het schrijven van de impactblogs vinden we altijd superleuk om te doen. Na olijfolie, tencel, cashewnoten en spijkerstof is het nu tijd voor iets wat perfect bij onze millennialgeneratie past: avocado's. Ook wij kunnen echt genieten van een avocado toast. En we gebruiken avocado’s ook graag voor onze zero waste vegan chocolate mousse (zie Instagram voor een receptje).

Avocado’s zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond: ze bevatten superveel gezonde vetten, vitamines en vezels. Bovendien kun je het ook goed gebruiken als alternatief voor bijvoorbeeld boter in plantaardige bakrecepten. Maar is het dan wel duurzaam?

Is avocadoproductie duurzaam?

Dat is de vraag die we ons als eerste stellen. “Ís het duurzaam?” en “kán het duurzaam?” zijn natuurlijk twee verschillende dingen, dus laten we eerst eens naar het eerste kijken. Avocado’s kun je moeilijk kweken in ons eigen kikkerlandje. Je hebt misschien wel eens een pit met satéprikkers in een bakje water gehangen, maar als daar daadwerkelijk een boom (waar je vruchten af plukt, niet zo’n sprietje) uit is gekomen wil ik nú een foto van je ontvangen.

Daarom worden ze vaak gekweekt in andere landen. In Mexico wordt ongeveer een derde van alle avocado’s geteeld. Toch worden deze vooral geëxporteerd naar Amerika. Nederland haalt avocado’s eerder uit Peru en Chili, aldus het CBS. Maar ze kunnen ook uit Zuid-Afrika komen. Daar (maar ook op andere plekken) worden vaak bosgebieden gekapt om plaats te maken voor waterslurpende avocadobomen. Net als bij palmolieplantages is dit iets wat we het liefst willen vermijden.

Foto door Polina Tankilevitch via Pexels


Een dorstige boom

Voor het produceren van 1 kilo fruit heeft een avocadoboom zo’n 500 tot 1500 liter water nodig, aldus studie van avocadoplantages in Mexico. Er zit een groot verschil tussen biologische en niet-biologische teelt. Zo verbiedt biologische teelt bijvoorbeeld het gebruik van onduurzame irrigatiesystemen. Maar water is niet de enige factor die een avocado ‘wel of niet duurzaam’ maakt.

Een vliegtuig vol avocado’s

Transport is een heel belangrijke factor in de duurzaamheidsbeoordeling van avocado’s. Omdat avocado’s vaak eetrijp in de supermarkten moeten liggen worden ze vaak ingevlogen per vliegtuig en vervolgens gerijpt in speciale ripening facilities. Gelukkig is dat helemaal niet nodig en kun je avocado’s ook prima per boot vervoeren. Avocado’s zijn namelijk zogenoemd ‘climacterisch fruit’. Dat houdt in dat je ze prima kunt oogsten als ze nog zo hard als steen zijn, omdat ze onder natuurlijke omstandigheden verder kunnen rijpen na de pluk. Terwijl ze op een boot naar Europa liggen bijvoorbeeld.

Relativeren kun je leren

Oké, we weten dus welke factoren belangrijk zijn en hoe we avocado’s iets duurzamer kunnen groeien. Maar laten we niet te veel hyperfocussen. Want 500 liter water zegt niets zonder context. Het is daarom altijd goed om te kijken hoe andere fruitsoorten eigenlijk scoren op transport, water- en grondgebruik. Volgens onderzoekers in opdracht van gebana is de CO2-voetprint van een avocado (1.4 kilo CO2 wanneer ze per schip vervoerd worden) te vergelijken met die van Europese abrikozen, druiven en aardbeien. Het is minder goed dan appels en sinaasappels, maar bijvoorbeeld vergelijkbaar met Europese asperges (1.5 kilo in april, maar wel 5 kilo in maart omdat ze dan verwarmd worden). En, niet te vergeten, sowieso beter dan alle dierlijke producten.

 


Avocado’s zijn een seizoensproduct

Een ander puntje dat aandacht verdient is het feit dat we avocado’s het hele jaar door eten en kopen. En eigenlijk is dat best gek, want ze kunnen niet het hele jaar door geoogst worden. Bij aardbeien en asperges zijn we gewend dat we moeten wachten op de verse oogst, maar bij avocado’s staan we hier vaak helemaal niet bij steel. De meeste avocado’s zijn rijp tussen april en juni. Goed om in je achterhoofd te houden dus! En het seizoen heeft on-wijs veel invloed op de CO2-voetprint. Zo zijn aardbeien in april duurzamer uit een andere land (dus incl. transport) dan in mei. Mocht je hier meer uitleg over willen, dan raad ik deze (Engelse) blog post aan.

Rijp je avocado’s

Inmiddels heb je misschien ook een antwoord kunnen vormen op de vraag “kán het duurzaam”. Als je wil blijven genieten van een heerlijke avo-toast kan dat namelijk best. En hier willen we je weer verwijzen naar gebana; een van oorsprong Zwitsers bedrijf dat al jarenlang werkt aan het verduurzamen van de wereldmarkt. Bij gebana bestel je avocado’s in het seizoen, waardoor je ze thuisbezorgd krijgt in april, mei of juni. Ze worden gekweekt door vijf familieboerderijen die het water uit de Santarivier gebruiken voor de groei. Dus niet in de (te) droge gebieden. Dit wordt bovendien ook gemonitord door de overheid en het groeien van de avo's gebeurt op biologische wijze. Na het oogsten worden de avocado’s – zonder vliegtuig – getransporteerd naar jouw huis. Hierdoor kan het zijn dat je avocado’s nog niet allemaal eetrijp zijn als ze binnen komen. Dat kun je thuis doen. Wil je je avocado’s sneller rijp laten worden? Leg ze dan in een papieren zak tussen de bananen of met een appel.

Duurzame avocado's met korting

Wil jij zelf avocado’s bestellen bij gebana? Gebruik dan de code AK_hetzerowaste22 voor 10 euro korting op je bestelling boven 40 euro! Zelfs als je de code al eens eerder hebt gebruikt. Op zoek naar een lekker receptje met avocado’s? Check dan de Reels op onze Instagrampagina!

 

 Liefs,

Nicky & Jessie 


You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook