Geef je spullen een tweede leven met de Reparatiestudio

09:55



Jaarlijks gooien we in Nederland miljoenen kapotte apparaten weg. Zonde! Want vaak kunnen deze spullen prima nog een leven mee. In de Reparatiestudio, een samenwerking tussen Karwei en Stichting Repair Cafe, kun je op een superlaagdrempelige manier je spullen laten repareren. Wij probeerden het uit. En we hadden nooit gedacht dat je spullen repareren zó gezellig kan zijn. 

Voor sommige mensen is repareren een logische keuze, maar veel vaker wordt vergeten dat het een optie is. Afgelopen week zag ik op Instagram nog een story waarin iemands waterkoker kapot ging. In de volgende story, van 15 minuten later, was de nieuwe waterkoker al besteld. Het is ontzettend 'normaal' geworden om spullen te vervangen voor een nieuw apparaat. Repareren lijkt kostbaar, tijdrovend en inefficiënt. Maar wat als je niet al die reparaties zélf hoeft te doen? 

De reparatiestudio geeft spullen een tweede leven

Karwei heeft, in samenwerking met Stichting Repair Café, een fijne oplossing gevonden voor de niet-zo-handige-harry. Jep, that's me.... Hoewel ik niet vies ben van een YouTube tutorial om iets nieuws te leren, ben ik totaal niet handig in het repareren van spullen. Helemaal niet als het om elektrische apparaten gaat. Dat laat ik graag aan iemand met verstand van zaken over! Daarom ging ik met mijn kringloopvondst, een lampje zonder stekker, naar de Reparatiestudio van Karwei in Barendrecht-Carnisse.  

Reparatiestudio in Karwei Amersfoort, Barendrecht-Carnisse, Heesch en Hoogvliet 

Karwei doet momenteel een proef met reparatiestudio's in verschillende vestigingen. Momenteel kun je terecht in Karwei Amersfoort, Barendrecht-Carnisse, Heesch (bij Den Bosch) en Hoogvliet (Rotterdam). Je meldt je product vooraf aan, zodat de vrijwilligers van de Reparatiestudio weten wat ze kunnen verwachten. In Amersfoort, Heesch en Hoogvliet breng je je producten bij de servicebalie en haal je deze later (op vertoon van je reparatiebewijs) weer op. In Barendrecht-Carnisse kun je de reparatie live meemaken: iedere eerste zaterdagochtend van de maand zijn de vrijwilligers namelijk aanwezig in de bouwmarkt om spullen te repareren.  Ik bezocht de reparatiestudio in Karwei Carnisse, omdat ik graag met de vrijwilligers van de reparatiestudio wilde kletsen. En daar heb ik geen spijt van: het was zó gezellig!




De Reparatiestudio in Karwei Barendrecht-Carnisse 

Nadat we werden ontvangen met een glimlach en een kopje thee mochten we plaatsnemen aan een van de tafels van de Reparatiestudio. Om ons heen zagen we vrijwilligers vrolijk kletsend sleutelen aan stofzuigers, koffiemachines en zelfs een ouderwetse klok met klapcijfers. Het is echt fascinerend om te zien hoe alles voorzichtig uit elkaar wordt geschroefd en wordt onderzocht. 

Onze 'uitdaging' voor Ton, vrijwilliger bij de Reparatiestudio, was vrij eenvoudig; ik wilde heel graag een stekker aan mijn lampje, zodat ik er een mooie upcycle bureaulamp van kon maken. Samen liepen we de bouwmarkt in om een goede stekker uit te zoeken. Nadat ik de stekker had afgerekend ging Ton aan de slag. 


Terwijl ik gefascineerd toekeek kletsten we wat af. Zo vertelde Ton dat steeds meer mensen de Reparatiestudio weten te vinden. Vooral koffiemachines met cupjes worden vaak gebracht. "Deze zijn heel lastig te repareren, omdat de fabrikant expres alles heeft dichtgetimmerd. Zij verdienen meer aan het verkopen van een nieuw apparaat dan het repareren van een oude. Gelukkig weten we inmiddels al bijna standaard waar het probleem zit en kunnen we mensen blij maken met een werkend product". Ook stofzuigers en elektrische gereedschap wordt vaak ter reparatie ingebracht. 

Repareren kun je leren

"Ik vind het ontzettend leuk om iets te maken", vertelt Ton terwijl hij de bedrading van de lamp vakkundig bijsnijdt. "Net als veel andere vrijwilligers ben ik begonnen toen ik met pensioen ging. Maar we hebben ook jonge studenten elektrotechniek in ons team van vrijwilligers". Ondertussen pakt Ton uit een gereedschapskist een klein schroevendraaiertje om de stekker los te maken. Hij kletst vrolijk verder: "Zij weten vaak ook meer van software af, wat soms ontzettend handig kan zijn. Zo blijven we van elkaar leren". 


"Het fijne is dat mensen hun product vooraf aanmelden, zodat we al een beetje weten wat we mee kunnen nemen". En dat blijkt. Want overal staan koffers met schroevendraaiers, kleine soldeerapparaatjes en andere spullen die van pas kunnen komen bij het repareren van de producten. "Steeds meer mensen weten de Reparatiestudio te vinden. En voilà, hier is je lampje", zegt Ton voordat ik het doorheb. Dat ging snel! 





Gratis* reparaties bij de Reparatiestudio

Het laten repareren van je spullen in de Reparatiestudio is gratis als je product gerepareerd kan worden zonder het gebruik van nieuwe materialen. Zo blijft het lekker toegankelijk voor iedereen. Omdat ik een stekkertje nodig had, konden we die meteen even in de Karwei uitzoeken en betalen. Mochten er specifieke onderdelen nodig zijn, dan geeft de Reparatiestudio dit altijd vooraf aan. Natuurlijk geef ik ook nog een (vrijwillige) bijdrage in het spaarpotje voordat we weer gaan. Niet alleen omdat mijn apparaat gerepareerd is, maar ook omdat het zó gezellig was dat ik alleen maar kan hopen dat de Reparatiestudio een succes blijft. 

Is repareren altijd duurzaam?

Bij de Reparatiestudio kun je terecht met allerlei spullen. Van kapotte lamp tot lekkende koffiemachine. Maar wist je dat het in sommige gevallen duurzamer is om een nieuw product aan te schaffen? Wanneer een heel oud apparaat (denk aan een koelkast) energie slurpt kun je hem beter vervangen voor een (tweedehands) nieuw exemplaar. Repareren weegt dan niet op tegen het energieverbruik. De vrijwilligers van de Reparatiestudio kunnen je hier meer over vertellen. 




Vanwege privacyredenen is Ton niet de echte naam van deze vrijwilliger. 


You Might Also Like

0 reacties