Lever je lege cartridges in (en gooi ze niet weg)

15:33



Als je voor je werk of hobby nog wel eens iets moet printen, zul je het vast wel herkennen: nét op het moment dat je de printer aan zet zijn de cartridges leeg. Grote kans dat je dan direct nieuwe bestelt, maar wat doe je eigenlijk met je oude cartridges? Het is eigenlijk heel simpel om ze in te leveren. Zo kunnen ze worden hergebruikt (lekker duurzaam!) en zit je niet met onnodig afval in je huis. Dubbel duurzaam dus. 

Het bijvullen van lege cartridges

Ik vroeg me natuurlijk wel af hoe duurzaam het inleveren en recyclen van lege cartridges eigenlijk is. Want het lijkt me best een ingewikkeld proces om lege inktpatronen te recyclen. Een beetje (online) research leverde al snel resultaat op. Vaak worden cartridges eerst bijgevuld, als dat mogelijk is. Dat geldt niet alleen voor de luxe merken, maar vaak ook voor huismerk cartridges met veel inkt

Cartridges en afval

Is het niet mogelijk om bij te vullen? Dan worden de cartridges gerecycled. De cartridges die in Nederland zijn ingezameld worden vaak verwerkt binnen Europa. Dat scheelt transport en dus CO2-uitstoot, in tegenstelling tot nieuwe cartridges die vaak per vliegtuig Europa binnenkomen omdat het kwetsbare producten zijn die vaak snel geleverd moeten worden. In Europa worden volgens Recycleclub zo'n 212 miljoen lege inktcartridges verbrandt of op de vuilnishoop gegooid. Dat staat gelijk aan twee voetbalstadia per jaar. Super zonde, want ze kunnen gewoon gerecycled worden! Volgens een rapport uit 2021 van ETIRA, de European Toner and Inkjet Remanufactureres Association zamelen de oorspronkelijke producenten van de cartrdiges maar 10 tot 15% van de cartridges die ze op de markt brengen in, dus er is wel nog werk aan de winkel. 

Hoe worden cartridges gerecycled? 

Het recyclen kan op verschillende manieren gebeuren. Eerst worden de inktpatronen gesorteerd en geïnspecteerd. Niet alleen of ze er nog goed uitzien, maar ook of de elektronische onderdelen nog goed functioneren. Na de inspectie worden de cartridges professioneel gereinigd en bijgevuld. Maar niet altijd.

Zo worden sommige inktpatronen door de shredder gehaald en vermalen tot plasticgruis (ook wel bekend als nurdles - waar we eerder over schreven), waar dan weer nieuwe cartridges van worden gemaakt. Zo kunnen de omhulsels van de inktpatronen wel tot vijf keer worden hergebruikt, aldus Trouw die onderzoek deed naar de duurzaamheid van cartridgerecycling. Niet helemaal circulair dus (want je verlengt de levensduur íéts, maar niet oneindig), maar beter dan niks natuurlijk. 





Waarom is het inleveren van lege cartridges belangrijk?

De grootste ecologische impact van printen komt niet door de printer zelf, maar door de cartridges en het papier, aldus het eerder genoemde ETIRA. Het hergebruik van lege cartridges kan wel 40 tot 60% aan CO-2 besparen. Een studie van de Europese Unie naar het hergebruik van cartridges  liet zien dat er nog niet genoeg EU-beleid is voor het hergebruik. Hier zijn dus nog wel stappen in te maken. De CO2-emissie van printen kan omlaag door bijvoorbeeld minder complexe cartridges te maken, een EU Ecolabel aan te maken voor hergebruikte inktpatronen en de gegevens over kosten van terugname, hergebruik en recycling transparant en dus inzichtelijk te maken. 

Tot die tijd moeten we vooral zelf het goede voorbeeld geven en laten zien dat wij als burger graag willen dat onze cartridges gerecycled worden. Dus... de volgende keer dat je weer gefrustreerd achter een vel met strepen zit: bestel niet alleen een nieuwe cartridge, maar lever je oude cartridge ook in. Bijkomend voordeel? Je krijgt er vaak geld voor, óf kunt dat geld doneren aan een goed doel zoals Stichting AAP of de Plastic Soup Foundation. Zero effort dus. 

Liefs,
Nicky & Jessie

Dit stuk is geschreven in samenwerking met goedkoopprinten.nl. De inhoud is echter onafhankelijk en gebaseerd op diverse bronnen en onderzoeken. 



Foto;s 
Photo by Evelyn Geissler on Unsplash
Foto door George Milton: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/vrouw-fotograaf-fotografie-tafel-7014397/

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook