Fijne tips voor een opgeruimde keuken
11:24
Toen we de sleutels van ons nieuwe huis kregen, wisten we al meteen: de keuken moet vervangen worden. De vaatwasser was kapot, de koelkast ontbrak, de kastjes hingen scheef en waren aangetast door waterschade en de stijl... ja die was ook niet helemaal zoals we hem zelf voor ogen hadden. Een paar maanden, heel wat kluswerk en slapeloze nachten verder is de nieuwe keuken een feit. En natuurlijk houden we die meteen het liefst georganiseerd.
Geef alles een plek
Het eerste wat ik deed toen de nieuwe keuken geïnstalleerd was, was Nicky appen om te vragen of ze langs kon komen. Zij is namelijk de koningin van organiseren. Ook als je geen nieuwe keuken hebt, zal ik aanraden om álles eens uit je keukenkastjes te halen en in dozen om je heen te zetten. Zo kun je opnieuw beginnen en gelijk praktische indelingen maken.
Wat heb je nodig?
Dit is hét moment om eens na te gaan of je dingen echt nodig hebt en gebruikt. Zo veel keukens (inclusief onze vorige keuken) zitten vól met apparaten en spullen die je misschien eens in het jaar een keer uit de kast trekt. Of, nog erger, nooit... Grijp de gelegenheid aan om ze naar de kringloop te brengen. Dit geldt ook voor spullen die je in de afgelopen jaren íéts te vaak hebt aangeschaft. Drie kurkentrekkers, 18 glazen... je hebt het vast niet allemaal nodig.Een vaste plek
Het belangrijkste? Alles moet een vaste plek hebben. Dat houdt het georganiseerd en netjes houden van je keuken een stuk makkelijker.
Een logische plek
Daarnaast is het belangrijk om een logische plek te kiezen. Spatels die je altijd gebruikt tijdens het koken bewaar je het liefst dicht bij de kookplaat. Een blender die je niet dagelijks gebruikt kan misschien ook in een kast op een andere plek in huis.... je snapt het idee. Voor ons betekende dit:
- Bovenste la onder het fornuis: kruidenpotjes en vaatdoekjes, theedoeken en spatels (dit is een brede la)
- Onderste la onder het fornuis: pannen en snijplanken (de houten snijplanken van Brabantia zijn favoriet)
- Onder de gootsteen: vaatwasblokjes, flessen (in een flessenhouder), opvouwbaar afdruipmatje van Brabantia in de nieuwe kleur Mid Grey
- Bovenkastjes: servies, glazen, opbergbakken (wij gebruiken veel glazen bakken om dingen in te bewaren of mee te nemen), mason jarsi
- Lade naast de koelkast: weckpotten met voorraad. De extra voorraad en lege potten (wanneer we bij Pieter Pot bestellen) bewaren we in de schuur.
Keukendoekjes, sponsjes en een afwasborstel bewaren we in een gootsteenbakje. Doordat je deze ín de gootsteen hangt druppelt overtollig water direct de gootsteen in. En hij is lekker uit het zicht.
Scheid je afval direct goed
Een tweede punt dat we meteen hebben aangepakt is onze 'afvalsituatie'. Voor groenafval hadden we eerst alleen een wormenkrukje, maar tegenwoordig hebben we ook een groene container.
Groenafval op je aanrecht
Daarom hebben we nu een speciaal afvalbakje op het aanrecht staan (dankzij de nieuwe kleur Mid Grey past hij precies bij de keuken en staat het dus niet lelijk!) waar we direct onze schillen en oneetbare groentenrestjes in deponeren. Als het bakje vol is, gooien we de inhoud eenvoudig in de GFT-container. Easy!
Een eigen milieustraat
Naast het groenbakje hebben we een Bo touch bin (de iconische en prachtige afvalbak van Brabantia) met 3 vakken. Hierin verzamelen we plastic, rest en papier. De bakken zijn elk 11 liter, wat voor een zero waste huishouden écht prima is.
Voor glas en statiegeldflessen - dingen die we niet vaak hebben of weg hoeve te gooien - hebben we een Sort & Go stationnetje ingericht in de trapkast.
En zo heeft - ook qua afval - alles een vaste plek. Zoveel fijner dan rondslingerende papieren tasjes waar je papier in bewaart, een lelijk krat met glazen flesjes etcetera.
De nieuwe Bo mini
Niet alleen onze keuken proberen we zo opgeruimd mogelijk te houden. Ook andere ruimtes in huis hebben vaste afval- en opbergplekken. En daar is nu een extra optie voor bijgekomen. Brabantia heeft namelijk de iconische Bo afvalbak een klein broertje gegeven! De Bo Hi van 12 liter is per-fect in bijvoorbeeld de badkamer, in je thuiskantoor of in een washok (mocht je dat hebben. Een washok is echt nog een lifelong droom van mij).
En zo houden we onze keuken nu al een paar weken (bijna altijd!) netjes. Zo fijn!
Wat is jouw beste tip voor een opgeruimde keuken?
Liefs,
Jessie
De producten hebben we gekregen van Brabantia omdat we Ambassadeur van Brabantia zijn.
0 reacties