­

Gemiste kansen in het statiegeldbeleid

10:33



Het zal je vast niet ontgaan zijn: ons statiegeldsysteem is uitgebreid. Waar je eerst alleen grote frisdrankflessen kon inleveren, kun je nu ook met kleine frisdrankflesjes en blikjes terecht. Maar helemaal optimaal is het statiegeld nog niet. Onlangs kopten de kranten over de lange rijen voor de inleverautomaten en het gebrek aan inleverpunten. En zit je in de bioscoop? Dan kun je na afloop van de film geen statiegeld krijgen op je flesje drinken. Genoeg verbeterpunten dus!

De lobby rondom statiegeld

Directeur Rob Buurman van Recycling Netwerk: “De lobby van het bedrijfsleven wist een laag statiegeldbedrag van 15 eurocent binnen te halen, en wist daarnaast te bedingen dat verkooppunten niet verplicht zijn om consumenten weer hun betaalde statiegeld terug te geven, terwijl dat eerder juist wel verplicht was. Daardoor zijn er nu slechts 5.000 plekken waar je je statiegeld terugkrijgt. Bij de bioscoop of in het pretpark krijg je niets terug.”. Een gemiste kans dus, want niet iedereen is gemotiveerd om een leeg blikje mee naar huis te nemen om het later bij de supermarkt in te leveren.  

Ook kwam er in 2021 nog geen statiegeld op sappen of zuivel. Erg verwarrend voor de consument, en de redenen zijn ook een beetje vaag. Van de kleine plastic flessen werd volgens een publieksverslag van Stichting Afvalfonds Verpakkingen over 2022 slechts 58% ingezameld, terwijl in Duitsland zo’n 95% van alle plastic flessen wordt ingezameld. Het kan dus wél.

Minder zwerfafval door statiegeld

Dit betekent overigens niet dat het heffen van statiegeld geen effect heeft. Zwerfinator Dirk Groot constateerde al een afname van 70% in het aantal plastic flessen in het zwerfafval. Als je enkel naar de statiegeldflessen kijkt, dan is het effect zelfs 80% minder plastic flessen in het milieu.

Bedrijven verdienen geld aan niet-ingeleverde flessen

Een andere gemiste kans is het rare verdienmodel dat is ontstaan voor het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven is wettelijk verplicht om 90% in te zamelen, maar voor iedere fles die ze niet inzamelt, verdient ze geld en dat loopt volgens Recycling Netwerk Benelux in totaal flink op. Van de 700 miljoen grote flessen wordt 12% niet ingezameld en dat levert in totaal 21 miljoen euro op. Van de 1 miljard kleine plastic flessen wordt maar liefst 42% niet ingezameld en daardoor hoeft het bedrijfsleven maar liefst 63 miljoen euro niet uit te betalen. In 2022 heeft het bedrijfsleven dus in totaal 84 miljoen euro niet teruggegeven aan de consument.

Al dat geld leidt niet tot een beter statiegeldsysteem. Rob Buurman van Recycling Netwerk: “Het is precies andersom: deze inkomstenbron is juist het gevolg van het gebrek aan investeringen in een statiegeldsysteem. Bij een goed werkend systeem zoals in Duitsland of Noorwegen, Zweden, Finland of Letland, wordt hooguit 5-10% niet ingezameld, maar juist in Nederland gaat het mis. Dat heeft niets met de bereidwillendheid van de Nederlandse consument te maken, maar alles met de wil van de Nederlandse politiek om goede wetgeving te maken”

Oplossingen voor een beter statiegeldsysteem

Een oplossing is dus noodzakelijk. Recycling Netwerk heeft twee goede voorstellen: 
  • De Inspectie voor Leefomgeving en Transport moet beter handhaven. 
  • De wetgeving moet worden aangescherpt. Bijvoorbeeld door in te voeren dat het bedrijfsleven niet-teruggegeven statiegeld moet afdragen aan de overheid. En door te zorgen dat consumenten op alle plekken hun statiegeld terug moeten kunnen krijgen. En natuurlijk ook sappen en zuivel onderdeel maken van het statiegeldsysteem. 

Met dank aan Recycling Netwerk Benelux voor het interessante persbericht dat we hierover ontvingen

Liefs, 
Nicky & Jessie 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook