De zin en onzin van besparen op stroom

16:00

Dit gastblog is geschreven door Raoul, die ons benaderde met zijn bevindingen. Raoul deed persoonlijk onderzoek naar de impact van ons stroomgebruik en rekende uit hoeveel stroom je apparaten nu eigenlijk echt gebruiken (en waar het zinvol is om op te besparen). Benieuwd naar zijn bevindingen? Lees dan snel verder hoe jij efficiënt energie kunt besparen!  

Bij deze gastblog hoort een video. Die kan je hieronder bekijken.



 

Elektriciteitsgebruik is zo vanzelfsprekend, dat we er nauwelijks over nadenken. Je zet een knop om en hop: er is licht, gekookt water, een werkende computer...

Zo min mogelijk verspillen, door lampen uit te doen of stekkers uit het stopcontact te halen, vond ik heel normaal. Maar hoeveel dat eigenlijk bespaarde wist ik niet. Dus toen de prijs van elektriciteit in 2022 omhoogschoot dacht ik bij mezelf: “Hoe zit dat precies met mijn stroomverbruik?”

Ik besloot het uit te zoeken

Hoe? Door alle apparaten in mijn huis te meten met zo’n apparaatje als op de foto.  



Zo’n apparaatje heet een energiemeter of verbruiksmeter en kun je al voor iets meer dan een tientje kopen. Je stopt de energiemeter in het stopcontact en sluit vervolgens het apparaat dat je wilt meten hierop aan. Zo krijg je inzicht in het energieverbruik van het apparaat (in KWh) en het energiegebruik op het moment van testen (Watt).


Nou, en dan ontdek je dus van alles:

  • Je telefoon opladen… kost minder dan 1 cent.
  • Een liter water koken… evenveel stroom als een normale ledlamp die 24 uur brandt.
  • Douchen… gebruikt evenveel stroom als 5-10 waterkokers die tegelijk aanstaan.
  • Elektrisch rijden… per 40km evenveel energie als een gemiddeld Nederlands huishouden in een dag nodig heeft. (Fossiele brandstof is nog veel erger 😉)

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik schrijf dit voor het Zero Waste Project.

 Drie zero waste tips om energieverspilling te voorkomen



Veel van de dingen in huis zijn “onmisbaar”. Ik moet er niet aan denken om mijn kleding met de hand te wassen. Dus daar gaan we niet op besparen. Hier drie van mijn beste tips tegen verspilling:

  1. De douche verbruikt écht heel veel. Even 10 minuutjes warm douchen verbruikt een kwart van wat een gemiddeld Nederlands huishouden per dag gebruikt. Dus minder lang (of kouder) douchen of een zuinige douchekop zijn goede tips. Besparing: 2,5% per minuut korter douchen, tel uit je winst!
  2. Bijna iedereen kookt teveel water voor die ene kop thee. Elke halve liter water koken verbruikt evenveel als een ledlamp 12 uur aan laten staan. Beter afmeten óf een thermoskan is de oplossing! Besparing: 1-3%.
  3. Waarom doen we de lampen wél uit als we van huis gaan, maar laten we het modem aanstaan? Vaak verbruikt die een stuk meer stroom dan een lamp. Met een tijdschakelaar zou je hem zelfs uit kunnen zetten terwijl je slaapt. Bespaart snel 2-4% zonder verdere moeite.

Als je deze drie tips toepast, kan je vrij eenvoudig meer dan 10% van je stroomverbruik afsnoepen. Hoeveel dat is in euro’s of kilowatturen, hangt natuurlijk af van jouw huishouden. Maar het scheelt in ieder geval flink wat energy waste.

In mijn video laat ik meer zien van mijn speurtocht en wat ik ontdekt heb. Kijk daar vooral even naar!






You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook