Beter voor de bomen: bamboe wc-papier

10:24

 


Toen wij in 2018 ons boek publiceerden hadden we nooit gedacht dat de alinea over wc-papier zo populair zou zijn. Nog steeds krijgen we vaak vragen over wat nou duurzaam wc-papier is, welk materiaal het beste is voor wc-papier en wat we vinden van toiletpapier van bijvoorbeeld bamboe. Dat laatste maken we je hopelijk duidelijk in dit artikel. 


Waarom wc papier van bamboe maken? 

Bamboe is, zoals je misschien wel weet, een materiaal dat ontzettend snel groeit en weinig water nodig heeft. Sterker nog: het is wereldrecordhouder voor de snelst groeiende plant op aarde. Er is dus geen grote ontbossing nodig voor het maken van papier, zoals wél bij niet-duurzaam papier gebeurt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen heeft bamboe geen kunstmest of pesticiden nodig om te groeien. Dat betekent óók dat er geen pesticiden in je wc-papier zitten. Wel zo fijn, want je gebruikt het bij je meest gevoelige lichaamsdelen. Daarnaast zijn bamboevezels (na bewerking) lekker zacht en geschikt voor de gevoelige huid. Niet zo gek dus, dat er al jaren toiletpapier van bamboe gemaakt wordt. 



Bamboe zonder boskap

Toch is het ene bamboe het andere niet. Doordat het zo populair is geworden, worden er tegenwoordig soms zelfs bossen gekapt om bamboevelden aan te leggen. Dat is niet goed voor de biodiversiteit (want je plant maar één type plant) en ook niet echt voor de dieren die in het bos wonen. Kijk daarom altijd of jouw duurzaam toiletpapier een FSC-label voor verantwoorde bossen heeft. Dan weet je dat het bamboe uit goed beheerde bossen komt.


Ook leuk om te weten: bamboe heeft een hoge koolstofopslag. In andere woorden: het neemt goed CO2 op. Omgerekend wel zo’n 7 kilogram CO2 per doos toiletpapier! 

Betaalbaar bamboe toiletpapier

“Dat klinkt goed, maar is het ook een beetje te betalen?”. We horen het onze lezers nu al zeggen. Natuurlijk hebben we daar ook even naar gekeken. Het is natuurlijk moeilijk om een afweging in prijs te maken. Zo heb je verschillende soorten (2-laags, 3-laags, extra dik), verschillende rollen (maxi rollen die gelijk staan aan normale rollen bijvoorbeeld) en betaal je voor een kleiner aantal vaak meer dan wanneer je groot inkoopt. 


Bij het Nederlandse merk Bamboi koop je bijvoorbeeld 48 rollen  100% bamboe wc papier voor €49.99. Dat lijkt misschien duur, maar die 48 MAXI-rollen staan gelijk aan ongeveer 125 normale rollen die je in de supermarkt koopt. In de Appie betaal je voor het niet-duurzame goedkope toiletpapier (net als Bamboi 3 laags) 6,18 euro voor 18 rollen. Dat is dus omgerekend maar 4 of 5 cent goedkoper per rol. Als je het vergelijkt met het 3-laags eco toiletpapier (een eerlijkere vergelijking) ben je met het bamboepapier zelfs 2 cent goedkoper uit. 
Gemiddeld verbruiken we in Nederland meer dan een rol toiletpapier per huishouden per week, 9.000 velletjes per persoon per jaar. Omgerekend is dat 22.000 kilometer aan wc-papier. Die paar cent zul je misschien niet merken. Maar de milieu-impact die je ermee maakt is daarentegen behoorlijk groot!. 

Plasticvrij wc-papier zonder verpakking

Daarnaast komt bamboe wc-papier, wanneer je het online bestelt bij bijvoorbeeld het eerder genoemde Bamboi, in een plasticvrije verpakking. Wel zo fijn! Wij kopen altijd het liefst groot in, dus meerdere rollen per keer, en bewaren deze in onze berging. Zo hebben we altijd een (nood)voorraad toiletpapier zónder verpakking, zonder dat we veel geld kwijt zijn. Verzending is vaak ook gratis of heel betaalbaar. Dus het scheelt ook nog slepen! Het toiletpapier spoelen we door, maar mócht het in het milieu terechtkomen is er niets aan de hand. Bamboe toiletpapier is biologisch afbreekbaar. 

Duurzaam naar het toilet

Er zijn verschillende manieren om je toiletbezoek duurzamer te maken. Natuurlijk is toiletpapier maar een klein onderdeel van de impact van jouw toiletbezoek. Kijk ook eens naar hoeveel water je gebruikt! Wist je dat 29% van het water dat we verbruiken water is dat we door de wc spoelen? Daar valt dus best wat duurzame winst te behalen. Kijk eens of je de kleine ipv grote waterknop kunt gebruiken of onderzoek of je je toilet kunt laten aansluiten op regenwater. Op zoek naar nog meer duurzame inspiratie? Kijk dan eens naar onze Zero Waste Vervangingslijst



Liefs,

Nicky & Jessie


Met dank aan Bamboi voor het schrijven van dit leuke artikel en (samen met Unsplash) voor de foto's. 



You Might Also Like

0 reacties