Een duurzame uitvaart regel je nu vast
19:07Afgelopen week had ik ineens een gesprek over liedjes op je uitvaart. Sommige mensen hadden al een heel lijstje in hun hoofd, en anderen wilden er überhaupt nog niet over nadenken. Maar ja, helaas hebben we onze laatste dag niet zomaar uit te kiezen. Daarom is het goed om nu vast na te denken over je uitvaart. Hoe maak je hem duurzaam? Hoe regel je het voor je nabestaanden? En hoe kan een uitvaartverzekering helpen bij het waarmaken van jouw laatste wensen? Tijd om eens stil te staan bij een duurzame uitvaart.
Waar moet je aan denken bij een uitvaart
Koffie en kleffe cake. Dat is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als je het woord 'uitvaart' hoort, or is that just me? Maar bij een uitvaart komt natuurlijk nog veel meer kijken. Bijvoorbeeld een kist, afscheidsdienst, crematie of begrafenis, rouwvervoer, playlist... Dat zijn allemaal keuzes én kostenposten. Een gemiddelde uitvaart kost tussen de €7.000 en €11.000. Niet zo gek eigenlijk dat ruim 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering heeft. Een uitvaartverzekering is vooral fijn als je geen gedoe wil over de kosten achteraf, of als je onvoldoende spaargeld hebt.
Duurzame opties voor je overlijden
Een uitvaart zelf is niet per se eco friendly. Je hebt te maken met vervoer, grondstoffen voor een kist, energiekosten en meer. Uit onderzoek van TNO blijkt dat een begrafenis 95 kilo CO2 uitstoot en een crematie nog meer (208 kilo). Dat is evenveel CO2-uitstoot als een enkeltje Amsterdam - Madrid met het vliegtuig. Maar laten we eerlijk zijn: je doet het natuurlijk ook niet voor de lol. Gelukkig zijn er wel manieren om je uitvaart nét iets duurzamer én zero waste te maken. En de technologiën voor een duurzame uitvaart worden steeds beter.
Duurzame uitvaartkisten
Ten eerste kun je kijken naar de kist. Staatsbosbeheer heeft een eigen Groene Uitvaartkist, waarmee je een boom plant. Maar er zijn ook bio-afbreekbare variantne, bijvoorbeeld van Onora en FAIR Coffins. Een kartonnen kist of zelfs eentje van mycelium (schimmels van paddenstoelen)... bekijk van tevoren eens wat bij jou(w budget) past. Deze innovaties zijn helaas vaak nog wat duurder dan de status quo, maar worden meestal wel gedekt door je uitvaartverzekering.
Duurzame begraafplaatsen (in de natuur)
Een ander aspect om over na te denken is de begraafplaats. Denk bijvoorbeeld eens aan een natuurbegraafplaats. Dan lig je niet op een kerkhof, maar in een bos of een stuk heide. Extra voordeel: dit is een manier om natuurgebieden (financieel) te supporten én het is een stuk fijenr voor je nabestaanden om je graf hier te bezoeken. Je moet wel rekening houden met regels voor natuurbegraafplaatsen, zoals bijvoorbeeld afbreekbare kleding en een duurzame kist. Je as uit laten strooien in een natuurgebied is natuurlijk ook een mooie optie. Heb je zelf een plekje in gedachten? Kijk dan wel even of daar regels voor gelden.
Een duurzame grafsteen
Nog zoiets om over na te denken: wil je een grafsteen? Veel reguliere stenen worden uit steengroeven gehaald, vaak onder slechte omstandigheden. Niet heel duurzaam dus. Kijk eens naar opties die beter zijn voor mens en miloeu. Zoals een circulaire grafsteen van Circle Stone, of een mooi houten alternatief.
De laatste (groene) reis
Als je er een beetje induikt, kom je erachter dat er echt al heel veel toffe duurzame innovaties in de roiuwbranche plaatsvinden. Zo ook qua vervoer. Er zijn al elektrische rouwauto's beschikbaar, maar je kunt ook op een bakfiets vervoerd worden via de rouwbakfiets. Dat is nog fijn voor de portemonnee ook.
Koffie met havermelk en vegan cake
Toen ik laatst op een uitvaart was, viel het me op dat het tegenwoordig helemaal niet meer om 'koude koffie en kleffe cake' draait. We kregen verschillende hapjes, waardoor het napraten een stuk informeler was. Zelf zou ik het liefst vega(n) eten serveren en gebruik maken van zoveel mogelijk lokale- en seizoensgroenten. Inmiddels weten we natuurlijk ook gewoon dat dat écht het lekkerste smaakt.
Bedankt voor de bloemen
Bij uitvaarten worden vaak veel (snij)bloemen gebruikt, om afscheid te nemen van een geliefde. Heel mooi natuurlijk, maar verse snijbloemen zijn niet echt goed voor het milieu. Zeker niet als het bloemen zijn die per vliegtuig in ons land gekomen zijn, omdat ze zijn geïmporteerd (vaak met rozen buiten het seizoen). Kijk daarom of je een alternatief kunt vinden. Bijvoorbeeld seizoensbloemen, droogbloemen of mooi ander groen. Je kunt vragen of gasten potplanten meenemen, zodat de nabestaanden deze kunnen meenemen. Of laat een boompje planten, dat is symbolisch en mooi.
Op VanafHier vind je nog veel meer handige tips voor een duurzame uitvaart. Hoe jonger je de verzekering afsluit, hoe lager je premie trouwens voor een uitvaartverzekering is. Dus ook al is het niet het allerleukste om over na te denken... Doe het toch maar.
Met dank aan Monuta voor het schrijven van dit artikel
0 reacties